Türkmenistan ile ABD, metan emisyonlarının azaltılmasında işbirliğini görüştü

Türkmenistan ile ABD, metan emisyonlarının azaltılmasında işbirliğini görüştü

Türkmenistan Devlet Başkanı Serdar Berdimuhamedov, pazartesi günü ABD Başkanlığı İklim Özel Temsilcisi John Kerry ile bir telefon görüşmesi gerçekleştirdi. İlgili haber, Türkmenistan resmi basını tarafından servis edildi.

Haberde belirtildiği gibi, taraflar telefon görüşmesinde Birleşik Arap Emirlikleri’nin (BAE) Dubai kentinde düzenlenecek iklim değişikliği konylarına ilişkin COP-28 Konferansı’na yapılan hazırlıklar, özellikle de Türkmenistan ve ABD’nin atmosfere salınan metan emisyonlarının azaltılmasında işbirliğine ve bu alandaki ilişkilerin yasal çerçevesini pekiştirme fırsatlarına odaklandılar.

Türkmenistan Devlet Başkanı, iklim değişikliğiyle ilgili konuların ülkenin dış politikasının önemli yönlerinden biri olduğunu ve Türkmenistan’ın, uluslararası toplumun çabalarını birleştirmek için dünya ülkelerinin görüşlerini, ayrıca ABD’nin aldığı önlemleri saygıyla karşıladığını, bu konudaki girişimlerinin Türkmenistan tarafından olumlu değerlendirildiğini vurguladı.

ABD Başkanlığı İklim Özel Temsilcisi, iklim değişikliğiyle mücadele, metan emisyonlarının azaltılması gibi günümüz sorunlarına yönelik önemli çalışmaları için Türkmenistan Devlet Başkanı Serdar Berdimuhamedov’a teşekkür ederek, birkaç somut öneride bulundu.

Görüşmede, küresel çevre krizinin dünya ülkelerine yeni görevler yüklediği, bunların başında Milli plan ve stratejilerin modernizasyonu, sera gazı emisyonlarının azaltılmasına yönelik modern yöntemlerin uygulamaya konulması gibi görevlerin geldiği kaydedildi.

Türkmenistan Devlet Başkanı Serdar Berdimuhamedov ve ABD Başkanlığı İklim Özel Temsilcisi John Kerry, telefon görüşmesinin sonunda hükümetlerarası verimli işbirliğinin sürdürülmesi fikrini teyit ettiler.

İlgili diğer haberler

ABD’nin Aşkabat Büyükelçisi Matthew Klimov, Türkmenistan’daki diplomatik misyonunu tamamlıyor
Serdar Berdimuhamedov, ABD Başkanı’nın İklim Özel Temsilcisi John Kerry’yle görüştü
Haftanın tarihine bakış
Türkmenistan Devlet Başkanı, Dubai’de BM Genel Sekreter Yardımcısı ile görüştü
Serdar Berdimuhamedov: Türkmenistan, İklim ve Sağlık Deklarasyonu’nu memnuniyetle karşılıyor
Türkmenistan, Aşkabat’ta BM İklim Değişikliği Teknolojileri Bölgesel Merkezi’nin açılmasını destekliyor