Türkmenistan, Küresel Metan Taahhüdü’ne katıldı

Türkmenistan, Küresel Metan Taahhüdü’ne katıldı

Türkmenistan Devlet Başkanı Serdar Berdimuhamedov, cuma günü Birleşik Arap Emirlikleri’nin (BAE) Dubai kentinde düzenlenen COP-28 Konferansı’nda yaptığı konuşmada, Türkmenistan’ın Küresel Metan Taahhüdü’ne katıldığını açıkladı. İlgili haber, Türkmenistan resmi basını tarafından bildirildi.

Türkmenistan Devlet Başkanı konuşmasında, 31 Ekim-12 Kasım 2021 tarihlerinde İskoçya’nın başkenti Glasgow’da üzenlenen BM İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi 26. Taraflar Konferansı’nda (COP-26), Türkmenistan’ın Küresel Metan Taahhüdü konusundaki yeni girişimi desteklediğini hatırlattı. Ayrıca Serdar Berdimuhamedov, Türkmenistan’ın belgenin ayrıntılı bir şekilde incelenmesine ve uygulanmasına katılmakla ilgilendiğini belirtti.

Türkmenistan Devlet Başkanı Serdar Berdimuhamedov, ’Bugün bu yüksek kürsüden Türkmenistan, Küresel Metan Taahhüdü’ne katıldığını resmen ilan ediyor.’’ diye vurguladı.

Türkenistan Devlet Başkanı, Türkmenistan’ın aynı zamanda Küresel Metan Taahhüdü’nden kaynaklanan koşulların pratikte uygulanmasına yönelik mevcut projeler ve programlar çerçevesinde uluslararası kuruluşlar ve ortak devletlerle devam eden işbirliğini sürdüreceğini kaydetti.

Metanı azaltmaya yönelik Küresel Metan Taahhüdü, katılımcıların küresel metan emisyonlarını 2020 yılı seviyelerine göre 2030 yılına kadar yüzde 30 oranında azaltmayı kabul ettikleri bir girişimdir. Atmosferde en çok bulunan ikinci sera gazı olan metan, atmosferde karbondioksite kıyasla 80 kat daha fazla ısı hapseder.

İlgili diğer haberler

Serdar Berdimuhamedov: Türkmenistan, İklim ve Sağlık Deklarasyonu’nu memnuniyetle karşılıyor
Türkmenistan Devlet Başkanı, Dubai’de BAE Başkan Yardımcısı ile görüştü
Türkmenistan Devlet Başkanı, Dubai’de BM Genel Sekreter Yardımcısı ile görüştü
BM Genel Kurul Belgesi: Türkmenistan Devlet Başkanı’nın Milli görüşleri yayınlandı
Türkmenistan, Aşkabat’ta BM İklim Değişikliği Teknolojileri Bölgesel Merkezi’nin açılmasını destekliyor
İstanbul, 2023'te uluslararası toplantıların buluşma noktası oldu