Türkmenistan Devlet Başkanı, Dubai’de BM Genel Sekreter Yardımcısı ile görüştü

Türkmenistan Devlet Başkanı, Dubai’de BM Genel Sekreter Yardımcısı ile görüştü

Türkmenistan Devlet Başkanı Serdar Berdimuhamedov, Birleşik Arap Emirlikleri’nin (BAE) Dubai kentinde düzenlenen COP-28 Konferansı çerçevesinde Birleşmiş Milletler Çevre Programı (UNEP) İcra Direktörü ve Birleşmiş Milletler Genel Sekreter Yardımcısı Inger Andersen ile bir araya geldi. İlgili gelişme, Türkmenistan resmi basını tarafından haber verildi.

Türkmenistan Devlet Başkanı ve UNEP İcra Direktörü sıcak bir şekilde selamlaşarak, doğanın korunması alanında öncelikli işbirliği konularını görüşme fırsatından duydukları memnuniyeti dile getirdiler.

Türkmenistan Devlet Başkanı Serdar Berdimuhamedov, Türkmenistan’ın iklim değişikliğini sürdürülebilir kalkınmayı etkileyen önemli bir koşul olarak gördüğünü ifade etti.Görüşmede ayrıca, Türkmenistan’ın merkezi Aşkabat’ta olacak BM Orta Aysa İklim Değişikliği Teknolojileri Bölgesel Merkezi’nin oluşturulmasını önerdiği vurgulandı.

Bu bağlamda, Türkmenistan Çevre Koruma Bakanlığı ile Birleşmiş Milletler Çevre Programı arasında imzalanan Mutabakat Zaptı’nın bu alanda işbirliğinin temelini oluşturacağına dair güven ifade edildi.

Görüşmede, iklim değişikliği alanında uluslararası gündemin önemli konularından biri olarak atmosferik metan emisyonlarının azaltılmasına yönelik işbirliği vurgulandı. Cuma günü BAE’nin Dubai kentinde düzenlenen COP-28 Konferansı’nda Türkmenistan, Küresel Metan Taahhüdü’ne katıldığını duyurdu. Bununla birlikte Türkmenistan’ın, taahhütten doğan koşulların yerine getirilmesine yönelik proje ve programlar çerçevesinde uluslararası kuruluşlar ve ortak ülkelerle işbirliğini sürdürmeyi planladığı belirtildi.

BM Çevre Programı İcra Direktörü ve Birleşmiş Milletler Genel Sekreter Yardımcısı, Türkmenistan’ın ekoloji alanındaki faaliyetlerine, olumlu girişimlerine ve bu alandaki küresel önceliklerin çözümüne katkısına yüksek değer biçti.

Görüşme sonunda Türkmenistan ve BM Çevre Programı’nın küresel refah ve sürdürülebilir kalkınma hedefleriyle tutarlı etkili işbirliğini sürdürme kararlılığı yeniden teyit edildi.

İlgili diğer haberler

Türkmenistan, Aşkabat’ta BM İklim Değişikliği Teknolojileri Bölgesel Merkezi’nin açılmasını destekliyor
Türkmenistan, Küresel Metan Taahhüdüne Dahil Oldu
Gurbanguli Berdimuhamedov, Dubai Aviation Corporation şirketinin Satış Direktörü'yle görüştü
Türkmenistan ile BAE arasında birçok anlaşma imzalandı
Türkmenistan ile ABD, metan emisyonlarının azaltılmasında işbirliğini görüştü
Türkmenistan, Küresel Metan Taahhüdü’ne katıldı