Türkmenistan ile Kazakistan, bir sonraki iş forumunun Aşkabat'ta yapılmasında anlaştı

Türkmenistan ile Kazakistan, bir sonraki iş forumunun Aşkabat'ta yapılmasında anlaştı

Kazakistan’dan bir iş heyeti, bu yılın 28 Kasım-2 Aralık tarihleri arasında Aşkabat’a bir iş ziyaretinde bulundu. Kazakistan ve Türkmenistan heyetleri arasında yapılan görüşmelerde taraflar, gelecek yıl Aşkabat’ta Kazakistan iş dünyasının katılımıyla bir iş forumu düzenlenmesi konusunda mutabakat sağladılar. İlgili haber, News Central Asia sitesi tarafından bildirildi.

Görüşmeler sırasında taraflar, ortak iş forumları ve diğer etkinliklerin düzenlenmesi konusunu ele aldılar ve iki ülkenin iş çevreleri arasındaki işbirliğini güçlendirmek için gerekli tedbirlerin ana hatlarını belirlediler.

Kazakistan iş heyeti, Mari, Aşkabat ve Türkmenbaşı şehirlerini ziyaret ederek, farklı sektörlerin çalışmalarını yakından inceledi ve işbirliği olanaklarını görüştü. Ayrıca heyet üyeleri, üretim, ulaşım, lojistik, tarım ve eğitim gibi çeşitli alanlarda yerel girişimciler ve kuruluşlarla karşılıklı ilişkileri ilerletme ilgilerini ifade ettiler.

İş ziyareti kapsamında yapılan görüşmeler sırasında değinilen başlıca konular, ulaşım koridorlarının geliştirilmesi, bahçecilikte damla sulama yönteminin faaliyete geçirilmesi, başlatılması, Avaza Milli Turizm Bölgesi’nde bölgelerarası bir iş forumu ve sergi düzenlenmesi ile ulaşım ve lojistik alanlarında bilimsel ve pratik işbirliği oldu.

Kazakistan iş dünyasının temsilcileri, Türkmenistan Devlet Emtia ve Hammadde Borsası’nı da ziyaret ederek, Türkmenistanlı meslektaşlarıyla temaslarda bulundular ve ortak çalışma konusundaki ilgilerini dile getirdiler.

İş ziyareti, Türkmenistan’ın Kazakistan Büyükelçiliği'nin desteğiyle Astana Diplomatik Kulübü tarafından düzenlendi.

Ekim ayı başında Türkmenistan Ticaret ve Sanayi Odası’nda Kazakistan heyeti ile Türkmenistanlı girişimciler ve Türkmenistan Ticaret ve Sanayi Odası temsilcileri arasında bir toplantı düzenlendi. Toplantı sonucunda 3 milyon ABD doları değerinde ön anlaşmalar imzalandı.

İlgili diğer haberler

Kazakistanlı iş adamları, iş ziyaretiyle Türkmenistan’a gelecekler
TDEHB, Türkmenistan Ticaret ve Sanayi Odası’nda mobil borsa ticareti düzenleyecek
Eylül 1. Hafta: TDEHB'de tekstil ürünleri, portland çimento, polipropilen satıldı
Kasım son hafta: TDEHB’de gerçekleştirilen işlemlerin değeri $18,8 milyonu aştı
TDEHB’de perşembe günü toplam $11,5 milyonluk satış yapıldı
Kasım 4. Hafta: TDEHB'deki işlemlerin toplam tutarı $50,8 milyonu aştı