Türkmenistan, Özbekistan, İran ve Türkiye, Avrupa'ya uzanan ulaşım koridoru oluşturacaklar

Türkmenistan, Özbekistan, İran ve Türkiye, Avrupa'ya uzanan ulaşım koridoru oluşturacaklar

Türkmenistan, Özbekistan, İran ve Türkiye’nin Ulaştırma Bakanlıkları, Özbekistan - Türkmenistan - İran - Türkiye güzergahı üzerinden Asya ve Avrupa’yı birbirine bağlayacak uluslararası bir multimodal koridorun oluşturulmasını öngören Çok Taraflı Toplantı Protokolü’nü imzaladılar.

Özbekistan Ulaştırma Bakanlığı’na göre, ilgili belge cuma günü Taşkent’te yapılan Ekonomik İşbirliği Teşkilatı’nın 12. Ulaştırma Bakanları Toplantısı çerçevesinde kabul edildi.

Açıklamaya göre imzalanan Protokol, Asya-Pasifik bölgesi ülkelerinden Avrupa Birliği ülkelerine Özbekistan, Türkmenistan, İran ve Türkiye toprakları üzerinden kargo taşımacılığının düzenlenmesini, Özbekistan, Türkmenistan, İran ve Türkiye demiryollarında kargo taşımacılığı için rekabetçi tarife oranlarının uygulanması ve elverişli koşulların yaratılmasını, güzergah boyunca kargo taşımacılığının düzenlenmesinde düzenleyici ve teknik standartların birleştirilmesine ilişkin önlemlerin ortak geliştirilmesi, Avrupa Birliği ülkelerinin ulaşım bağlantılarının arttırılmasını öngörmektedir.

Bu yılın ekim ayında Türkmenistan, Kazakistan’ın, Özbekistan’ın, İran’ın ve Türkiye’nin Ulaştırma Bakanlıkları arasında yapılan görüşmede, Çin-Kazakistan-Özbekistan-Türkmenistan-İran-Türkiye-Avrupa rotasında uluslararası bir ulaşım koridorunun oluşturulmasına ilişkin bir anlaşmanın imzalanması sürecinin hızlandırılmasıyla ilgili kilit konular ele alındı.

İlgili diğer haberler

Türkmenistan ile Türkiye arasında ekonomik işbirliği protokolü imzalandı
TBMM Dışişleri Komisyonu 22 kanun teklifini kabul etti
Türkmenistan ile Türkiye arasında ekonomik işbirliği protokolü imzalandı
Türkiye ile Türkmenistan arasında 13 anlaşma imzalandı
Aşkabat, Türkmenistan-İran sınırlarında ticari-ekonomik bölgeler oluşturmayı önerdi
Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz, 10. Türkmenistan Türk İhraç Ürünleri Fuarı'nın açılış töreninde konuştu Açıklaması