COP-28 Konferansı’nda Türkmenistan’ın Küresel Metan Taahhüdü’ne katılımı konusuna dikkat çekilecek

COP-28 Konferansı’nda Türkmenistan’ın Küresel Metan Taahhüdü’ne katılımı konusuna dikkat çekilecek

Türkmenistan Bakanlar Kurulu Başkan Yardımcısı, Dışişleri Bakanı Raşid Meredov, cuma günü video iletişim yolu ile gerçekleştirilen Bakanlar Kurulu toplantısında Türkmenistan Devlet Başkanı Serdar Berdimuhamedov’a sunduğu raporda, BM İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi 28. Taraflar Konferansı’nda (COP-28), dünyanın önde gelen devletlerinin dikkatinin Türkmenistan’ın Küresel Metan Taahhüdü’ne (GMP) katılımı konusuna çekileceğini aktardı.

Türkmenistan Dışişleri Bakanı, COP-28’e katılım için devam eden hazırlıkların yanı sıra forum sırasında kabul edilecek belgeler ve forum çerçevesinde planlanan faaliyetler hakkında Türkmenistan Devlet Başkanı’na bilgi verdi.

Ayrıca, Türkmenistan’ın Küresel Metan Taahhüdü’ne katılımının COP-28 Konferansı sırasında duyurulması önerildi. İlgili konu, bu yılın 23 Kasım tarihinde düzenlenen Türkmenistan’ın Sektörlerarası Çevre Koruma Komisyonu’nun olağan toplantısında ele alındı.

Bununla birlikte Türkmenistan Dışişleri Bakanı, Milli düzeyde taahhüt şartlarının yerine getirilmesine yönelik ortak proje ve programlar kapsamında uluslararası kuruluşlar ve ortak ülkelerle işbirliğinin sürdürülmesinin önerildiğini duyurdu.

Rashid Meredov’a göre, COP-28 Konferansı’nda kabul edilecek belgeler ilgili Bakanlıklar ve Daireleriyle birlikte incelendi ve Türkmenistan’ın bunlardan bazılarına katılması önerildi.

Raporu dinleyet Türkmenistan Devlet Başkanı Serdar Berdimuhamedov, BM İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi’nin 28. toplantısında kabul edilecek belgelerin önemine vurgu yaparak, taraflarla iş birliğinin daha da güçlendirilmesi gerektiğini belirtti ve Bakanlar Kurulu Başkan Yardımcısı’na özel talimatlarda bulundu.

Ayrıca Bakanlar Kurulu toplantısında, Türkmenistan’ın sosyo-ekonomik kalkınmasına yönelik öncelikli görevler ve önemli diğer bazı konular ele alındı.

İlgili diğer haberler

Türkmenistan, Küresel Metan Taahhüdü’ne katıldı
BM Genel Kurul Belgesi: Türkmenistan Devlet Başkanı’nın Milli görüşleri yayınlandı
Türkmenistan Küresel Metan Taahhüdüne Dahil Oldu
Türkmenistan, Küresel Metan Taahhüdüne Dahil Oldu
Türkmenistan Devlet Başkanı, Dubai’de BM Genel Sekreter Yardımcısı ile görüştü
Türkmenistan Devlet Başkanı, Dubai’de BAE Başkan Yardımcısı ile görüştü