Türkmenistan, Avrupa'ya doğalgaz tedarik edebileceğini belirtiyor

Türkmenistan, Avrupa'ya doğalgaz tedarik edebileceğini belirtiyor

Türkmengaz Devlet Kurumu Başkan Yardımcısı Atamurat Çariyev, cuma günü Bakü’de yapılan Güney Doğalgaz Koridoru İstişare Konseyi’nin 8. Bakanlar Toplantısı’nda, Türkmenistan’ın Avrupa pazarına doğalgaz tedarik etme kapasitesinin bulunduğunu kaydetti.

Güney Doğalgaz Koridoru İstişare Konseyi'nin 8. Bakanlar Toplantısı kapsamında bir Genel Kurul toplantısı yapıldı. Genel Kurul toplantısının ana gündem maddeleri aşağıdakilerden oluştu:

Azerbaycan’ın AZERTAG ajansının haberine göre, Türkmengaz Devlet Kurumu Başkan Yardımcısı Çariyev, toplantıda Türkmenistan’ın Batı Avrupa’nın ihtiyaçlarını karşılamak için yeterli seviyede teknik altyapısının ve doğalgaz rezervlerinin bulunduğunu kaydetti.

Çariyev, ’Avrupa ülkelerinin enerji güvenliği için paha biçilemez seviyede katkı sağlayabilecek önemli altyapı projelerinin birinin de Trans Hazar doğalgaz boru hattı olduğuna inanıyoruz.’’ diye vurguladı.

Türkiye Enerji ve Doğal Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, Güney Doğalgaz Koridoru projesinin hayata geçirlimesi ve doğalgazın Avrupa’ya taşınmasının önemli bir adım olduğunu belirtti.

Fatih Dönmez konuşmasında, ’Biz, koridor aracılığı ile taşınacak doğalgaz hacmini arttımak için ek kaynaklara ve rezervlere sahip ülkelere ihtiyaç duyuyoruz. Bu açıdan, bölge refahı adına Azerbaycan ve Türkmenistan ile işbirliğimizi daha da genişletmeye hazırız.’’ ifadelerinde bulundu.

Toplantıya Enerjiden Sorumlu Avrupa Komisyonu Üyesi Kadri Simson, Avrupa Birliği Komisyonu Komşuluk ve Genişleme Komiseri Oliver Varhelyi’nin yanı sıra ABD, Büyük Britanya, Türkiye, Gürcistan, İtalya, Yunanistan, Bulgaristan, Arnavutluk, Hırvatistan, Macaristan, Karadağ, Romanya, Sırbistan, Kuzey Makedonya, Moldova, Bosna-Hersek, Ukrayna’nın üst düzey yetkilileri katıldılar.

Türkmenistan, İran ve Azerbaycan arasında imzalanan üçlü doğalgaz swap anlaşması 1 Ocak 2022 itibari ile yürürlüğe girdi. Belge uyarınca, yılda 1,5-2 milyar metreküp Türkmenistan doğalgazının İran üzerinden Azerbaycan'a sevk edilmesi konusunda mutabakat sağlanmıştı.

21 Ocak 2021’de Azerbaycan ve Türkmenistan Hükümetleri arasında Hazar Denizi'ndeki Dostluk hidrokarbon sahasının ortak araştırılması ve geliştirilmesine ilişkin Mutabakat Zaptı imzalanmıştı. Uzmanların tahminlerine göre, Dostluk sahası rezervleri 60 milyon ton petrol ve 100 milyar metreküp doğalgazdan oluşmaktadır.

Uluslararası pazarlara ihraç edilmesi amaçlanan Dostluk sahası hidrokarbon kaynaklarının taşımacılığı, rekabet koşulları esas alınarak Azerbaycan’ın mevcut ulaşım ve transit sistemleri aracılığıyla gerçekleştirilecektir.

İlgili diğer haberler

SOCAR, OGT-2023’ün prömiyer ortağı oldu
Aşkabat’ta ’Türkmenistan’ın Petrolü ve Doğalgazı-2023’’ başlıklı uluslararası konferans düzenlenecek
Dubai’de OGT 2023 Uluslararası Yatırım Forumu faaliyetlerine başladı
Türkmenistan’ın enerji sektörü, Paris’teki Uluslararası Yatırım Forumu’nda tanıtılacak
Londra’da "Türkmenistan’da Yatırım ve Kalkınma" başlıklı uluslararası forum düzenlenecek
Eni Turkmenistan Limited, OGT-2023’ün bronz ortağı oldu
ABD’nin Baker Hughes şirketi OGT-2023'ün gümüş ortağı odu