Türkmenistan’da Derveze doğalgaz kraterini söndürmek için bir proje geliştirildi

Türkmenistan’da Derveze doğalgaz kraterini söndürmek için bir proje geliştirildi

Türkmenistan’daki Karakum Çölü’nde 50 yılı aşkın bir süre önce sondaj çalışmaları sırasında meydana gelen beklenmedik bir olay sonucunda oluşan Derveze doğalgaz kraterini söndürmek için bir proje geliştirildi. TASS ajansı, Türkmengaz Devlet Kurumu’na bağlı Doğalgaz Bilimsel Araştırma Enstitüsü Laboratuvar Müdürü İrina Luryeva’ya atıfta bulunarak, pazartesi günü gelişmeyle ilgili haber verdi.

Haberde belirtildiği gibi, Karakum Çölü’ndeki Derveze doğalgaz kraterinin söndürülmesine ilişkin proje halihazırda onaylanma sürecindedir.

İrina Luryeva, ’Biz projeyi geliştirdik ve projenin özü bu olağanüstü kuyudaki doğalgaz akışını sınırlandırmaktan ibarettir. Şu anda bu proje pratik uygulama aşamasında. ’ ifadelerini kullandı.

Doğalgaz Bilimsel Araştırma Enstitüsü Laboratuvar Müdürü, doğal bir olay nedeniyle oluşan alanın karmaşık bir jeolojik yapıya sahip olduğuna dikkat çekti.

Araştırma enstitüsünün bilim adamları, kraterdeki yangını söndürme sorununu çözmek için çeşitli seçenekleri incelediler ve tek çözümün, bu alanın yakınında tüm katmanlara doğalgaz çekecek bir kuyu açmak olduğu sonucuna vardılar.

50 yılı aşkın bir süredir yanmakta olan Derveze doğalgaz krateri, Aşkabat’a 266 km uzaklıkta Merkez Karakum’da yer almaktadır. 1971 yılında Sovyetler Birliği’nden jeologların yaptığı araştırma ve sondajlar sonucunda bölgede doğalgaz yatakları keşfedildi.

Jeologlar, doğalgaz emisyonlarını önlemek için krateri ateşe vermeye karar verdiler, ancak ateş hala yanmaya devam ediyor.Krater, yaklaşık 60 metre çapında ve 30 metre derinliğindedir.

İlgili diğer haberler

Türkmenistan’da kimyasal ürünlerin üretimi için doğalgaz işleme kompleksleri inşa edilecek
Türkmenistan, çevre konulu uluslararası bilimsel konferansa ev sahipliği yapacak
Türkmenistan ile Irak, doğalgaz tedarikine ilişkin ön anlaşma imzaladı
OPEC, Türkmenistan’ın Petrolü ve Doğalgazı Konferansı’na katılımını teyit etti
Türkmenistan’ın enerji sektörü, Abu Dabi’deki ADIPEC-2023 fuarına katılıyor
Hyundai Engineering, OGT 2023’ün bronz ortağı oldu