Türkmenistan, Güney Doğalgaz Koridoru'na yönelik görüşmelere katılacak

Türkmenistan, Güney Doğalgaz Koridoru'na yönelik görüşmelere katılacak

Azerbaycan’ın başkenti Bakü, cuma günü Güney Doğalgaz Koridoru İstişare Konseyi’nin 8. Bakanlar Toplantısı’na ev sahipliği yapacak.

Azebraycan Enerji Bakanlığı’ndan yapılan açıklamaya göre, toplantıya Enerjiden Sorumlu Avrupa Komisyonu Üyesi Kadri Simson, Avrupa Birliği Komisyonu Komşuluk ve Genişleme Komiseri Oliver Varhelyi’nin yanı sıra ABD, Büyük Britanya, Türkiye, Gürcistan, İtalya, Yunanistan, Bulgaristan, Arnavutluk, Hırvatistan, Macaristan, Karadağ, Romanya, Sırbistan, Kuzey Makedonya, Moldova, Bosna-Hersek, Ukrayna ve Türkmenistan’ın üst düzey yetkilileri katılacaklar.

Ayrıca toplantıya BP, BOTAŞ, TPAO, TANAP, TAP, SNAM, Fluxys, Romgaz, SACE, SGC, Enagas, Uniper, TotalEnergies, Equinor, Lukoil şirketlerinin, uluslararası finans kuruluşlarının, aynı zamanda Dünya Bankası’nın, Asya Kalkınma Bankası’nın, Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası’nın, Avrupa Yatırım Bankası’nın temsilcileri katılacak. İstişare Konseyi’nin bu yılki toplantısına Suudi Arabistan’ın ACWA Power şirketi ile birlikte Birleşik Arap Emirlikleri’nin Masdar şirketi temsilcilerinin de katılmaları bekleniyor.

Güney Doğalgaz Koridoru İstişare Konseyi'nin 8. Bakanlar Toplantısı kapsamında bir Genel Kurul toplantısı yapılacak. Genel Kurul toplantısının ana gündem maddeleri aşağıdakilerden oluşacak:

Güney Doğalgaz Koridoru: Başarılar ve Beklentiler Güney Doğalgaz Koridoru’nun Batı Balkanlar da dahil olmak üzere yeni enerji piyasalarına doğru genişletilmesi;

Enerji Dönüşümü - Fosil Yakıtlardan ve Metan Azaltma Önlemlerinden Karbon Nötrlüğüne: Yollar, Zorluklar ve Programlar.

Güney Doğalgaz Koridoru, Avrupa Komisyonu’nun Hazar ve Yakın Doğu bölgelerinden Avrupa’ya doğalgaz iletilmesine yönelik bir başlangıcıdır. Güney Doğalgaz Koridoru’nun asıl amacı, Avrupa'ya tedarik edilen enerji kaynaklarını çeşitlendirmekten ibarettir.

Toplam 3.500 kilometre uzunluğa ve 40 milyar ABD doları maliyete sahip Güney Doğalgaz Koridoru, Azerbaycan ve Gürcistan topraklarından geçen Güney Kafkasya Boru Hattı, Türkiye topraklarından geçen TANAP Trans Anadolu Boru Hattı, Yunanistan ve Arnavutluk topraklarından geçerek, İtalya’ya ulaşan Trans Adriyatik Boru Hattı olmak üzere üç doğalgaz boru hattını içeriyor.

Aralık 2020’de, Güney Doğalgaz Koridoru aracılığıyla Azerbaycan’dan Avrupa’ya ilk defa doğalgaz sevk edildi.

Hazar Denizi bölgesindeki doğalgaz zengini ülkelerden biri olan Türkmenistan, kanıtlanmış doğalgaz rezervleri açısından dünyada dördüncü sırada yer alıyor.

İlgili diğer haberler

SOCAR, OGT-2023’ün prömiyer ortağı oldu
Eni Turkmenistan Limited, OGT-2023’ün bronz ortağı oldu
Hyundai Engineering, OGT 2023’ün bronz ortağı oldu
OPEC, Türkmenistan’ın Petrolü ve Doğalgazı Konferansı’na katılımını teyit etti
ABD’nin Baker Hughes şirketi OGT-2023'ün gümüş ortağı odu
Aşkabat’ta ’Türkmenistan’ın Petrolü ve Doğalgazı-2023’’ başlıklı uluslararası konferans düzenlenecek
AKB, Türkmenistan’da yenilenebilir enerji alanına yatırım yapmayı planlıyor